Så använder du en tablettpress

Tabletter är en bra uppfinning. Tabletter har underlättat sättet vi tar medicin på. Med en tablettpress hemma kan du vara säker på att dina tabletter innehåller det de ska. Man kan tillverka glukosamintabletter och mycket mer på detta vis.

dragerad

En tablettpress till flera produkter

Du kan tillverka flera sorters tabletter med din tablettpress. Så fort du är färdig med produktionen av glukosamintabletter kan du producera andra sorter.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. På bara tre veckor kan de lindra dina smärtor i lederna. De blir som smörjolja i dina leder. De har alltid varit kosttillskott fram till nyligen.

Sedan klassades de som medicin. Dessutom minskade man tabletternas styrka. Om tabletterna ska fungera måste dosen vara högre.

Dosen lindrade men botade inte. Då fick man receptbelagda tabletter utskrivna istället. Glukosamin finns som pulver i starkare form, men då endast till djur. Lång näsa, läkemedelsindustrin.

Maskinen är lätt att hantera. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Men formen på maskinen är också sådan att det är lätt att hålla rent.

Olika uppdrag och olika volymer är möjligt

Anpassa tablettpressEN till uppdraget som ska utföras. tablett
Det kan ta längre tid.

Den sofistikerade tekniken gör att produktionstiden kortas avsevärt. Med stansen pressas tabletterna samman. Formarna ger olika utseende.

En elektrisk enhövdad tablettpress brukar producera 1000-3000 tabletter per timme. Kika på de olika tablettpressarna via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner har flera huvuden, 4-8-16 och upp till 32 huvuden är vanligt. Den sammankopplade motorn gör att maskinen fungerar optimalt.
En 32-hövdad maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Klibbmedlet håller ihop tabletten och släppmedlet gör att den släpper från stansen. Akaciakostfiber kan stansas till tabletter utan problem.

Vissa ingredienser lämpar sig inte att göra tabletter av alls. Samma sak gäller för andra ämnen. De fyller man kapslar med.

Klibmedel kan vara dextrin. Men mikrokristallinisk cellulosa är det vanligaste. 20 % brukar vara ett bra riktmärke.

Det finns olika släppmedel men magnesiumstearat brukar användas mest. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Eller blanda för hand med en stor plastsked och titta på vad man gör.

Blanda i klibbmedlet första. Sedan blandar du i släppmedlet. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt så ska du välja 32 huvuden. Maskinen kan då behöva flödesmedel i tillverkningen. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Andra vanliga ämnen man blandar i tabletter är färg, smak, syra, fett och sötningsmedel. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Med maskinen kan du göra egna halstabletter.

Det måste vara rent när man ska göra tabletter

Det är viktigt att bakterierna stängs ute. Det är därför dem som arbetar med tablettillverkning tänker på renligheten.

Maskinen måste rengöras ofta för att vara hygienisk. Alla ytor måste kontrolleras. Då kan din blandning bli skadlig.

Tabletter med känsliga ingredienser måste kontrolleras extra varsamt. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Detta skyddar

En liten tablett som stansas fram av en tablettpress får inte falla sönder. Det kan hända om man gör fel. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Tabletter som har rätt blandning kommer att hålla längre. De håller längre. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då är olika former lätta att tillverka. Hur hårt stansen skall slå går också att ställa in.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Då är den behjälplig länge.