Känner du igen Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

tillverka

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Men spelar det någon roll? Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är som en smak av Sverige

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Det funkar lika bra med essenser. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du får välja. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. De har varit i branschen i tre decennier. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De tog upp fajten med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Mindre socker, helt enkelt. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Oavsett vilken smak du väljer.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Sockret reduceras först med 80 %. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukt innehåller också kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du tillverka Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi är fortfarande med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Aromhuset använder smaken idag.

Champis och Pommac är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har varit bäst.

Så kan du testa läsk hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Sätt på dem blindkavle. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Säg läskens namn.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Nu häller du upp läsken. Sen får de tala om vad de tyckte.

När testet är klart så visar du svaret. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Låt alla som vill vara med. hemläsk Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir kul.