Hur verksamt är handsprit mot pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Coronaviruset har en struktur som innebär att viruset har ett hölje. Då kan vi utrota det lättare. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

bakteriedödande

Först och främst måste man förvissa sig om vilket virus det handlar om, sedan kan man behandla pandemi. Många ser detta som en ursäkt för att ha en god hygien för stunden. Med rätt typ av desinfektion kan du skydda dig på rätt sätt och förhoppningsvis undvika att bli sjuk.

Tvål eller handsprit, vilket kommer att fungera bäst?

De festa tror fortfarande att handsprit är det bästa alternativet. Det är enkelt. Virus omges oftast av ett hölje som tvål kan angripa. Tvålen löser ju fett och därmed kan det räcka med att tvåla in händerna för att begränsa smitta denna väg.

Det står klart att regelbunden handtvätt är bättre än regelbunden användning av handsprit. Dock är det sant att handsprit kan neutralisera vissa virustyper. Då det inte är en garanterad metod så ska du inte välja det som förstaval.

Handtvätt är dock inte överlägset handspriten, de båda metoderna ger ungefär samma resultat. Men det finns kritik mot handspriten och det är många som menar att du bör använda en annan typ av handdesinfektion och ytdesinfektion om du vill få riktigt god effekt.

Handdesinfektion utan alkohol ger ett bra resultat

Handsprit fungerar inte alltid som det var avsett. Det räcker inte med att strö på lite grann. Om inte så förlorar handspriten sin bakteriedödande effekt.

Du kan prova specialtvålar också. Välj en typ av desinfektion som fungerar väl som virusskydd

Många tror felaktigt att desinfektion med handsprit hjälper vid förkylning. Du ska inte tro att all ytdesinfektion fungerar på samma sätt. Utan ett bra virusskydd har vi inte mycket att sätta emot.

Desinfektion bör du använda dig av regelbundet

Du måste använda bra desinfektion rutiner redan innan du får symtom. De som brukar tvätta händerna regelbundet har redan vanan inne. Då har du ett grundläggande virusskydd helt enkelt för att du tar död på virus och bakterier som finns på dina händer.

alcogel

Tvätta alltid händerna efter att du har varit på toa. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. Det är ändå lätt hänt att föra med sig bakterier ut från badrummet.

Desinficera mer än dina händer för ett fullgott virusskydd

När vi drabbades av coronaviruset i Sverige var det många som trodde att det rörde sig om något som kan liknas vid influensa. Italien förstod dock ganska snabbt att det var frågan om någonting mycket värre än en influensa.

I dessa allvarlig fall hjälper det knappast med antibakteriell tvål. Om du har en antibakteriell spray hemma så kan du använda den på alla ytor där du tycker att det behövs. Det betyder att du får ett flyttbart virusskydd.

Produkterna som du använder måste vara både säkra och effektiva

Är du en av dem som har gått på myten om handsprit. ytdesinfektion Så är det inte. Handsprit är inte alltid en säker produkt. Du kanske litar för mycket på det virusskydd som du inte har.

Säkerheten handlar inte bara om att dina händer blir rena från virus och bakterier på riktigt. Välj skonsamma produkter som skyddar dig på riktigt. Det kan vi inte rekommendera. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Du vet väl att vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion fungerar lika bra som antiseptisk tvål. Produkter som Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även om de är slut i andra butiker. Det är en produkt för dina händer.

Frukt, grönsaker och matvaror kan sprayas med kolloidalt silver och ätas när det torkat. Istället för att sätta dessa i tre dagars karantän under pågående pandemi kan du spraya och få bort det som skulle kunna vara livsfarligt.

Spray för desinfektion kan användas när som helst på året. Man vet aldrig när man behöver den.
Då vi sedan tidigare vet hur vi ska använda oss av tvålen är vi mycket mer bekväm att använda den. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

När ska du vara extra noggrann?

Om de redan har fått sjukdomssymtom så är det försent. De som redan tvättar händerna noga oroar sig inte över bristen på handsprit.

Du behöver inte använda handsprit för att bli av med virus. Använd tvål, spray eller alkoholfri handsprit vid en pandemi.

Du kan desinficera händerna på ett skonsamt och effektivt sätt

När du använder alkohol som desinfiktionsmetod så torkar det ut händerna. Då kan du få sår på huden. Det kan göra väldigt ont.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Det bör du komma ihåg när du funderar på om du ska använda dig av handsprit som skydd mot en pandemi eller vanlig influensa. Smittstopp, Forte och Pandemstop har blivit en riktig storsäljare just nu. Dessa medel återfuktar huden så att den inte torkar ut.